Categorieën
Persbericht

Stop de sloop van studentenkroegen! 

Studenten slaan alarm tegen sluiten Wageningse studentenkroegen met campagne “Save The Flatpubs”.

WAGENINGEN 26 oktober 2023 – Studenten in Wageningen starten deze week een campagne “Save The Flatpubs” tegen het sluiten van drie iconische studentenkroegen In Wageningen. De drie bekende kroegen, gevestigd in gebouwen van studentenhuisvester Idealis, vormen de vaste en onmisbare uitvalsbasis voor veel lokale studentenorganisaties voor borrels en feesten. Idealis wil de ruimtes renoveren en nieuwe bestemming geven. Deze iconische kroegen moeten dus verdwijnen, volgens Idealis, waarmee een uniek stukje studentencultuur dreigt te verdwijnen. Hierom zijn de Wageningse studenten onder leiding van de Wageningse Kamer van Verenigingen verzetten zich tegen de sluiting en starten een campagne “Save The Flatbpus!”

Het doel van de actie is het krijgen van duidelijkheid en zekerheid over de sluiting. Er wordt niet geluisterd naar de Wageningse studenten als het gaat over de toekomst van hun kroegen. De actie bestaat onder andere uit een petitie, manifest en een open brief aan de burgemeester van Wageningen, rector magnificus van de universiteit, Arthur Mol en directie van Idealis, Bart van As. Er is al langer bekend dat Idealis zinspeelt op een andere invulling van de ruimtes in haar gebouwen, maar het stuit studentenorganisaties tegen de borst dat Idealis niet open is over de precieze plannen. Zelfs de studenten die op vrijwillige basis de kroegen besturen weten niet hoe de toekomst eruitziet.

Madelon van Vuure, voorzitter van de Wageningse Kamer van Verenigingen (W.K.v.V.), die zich inzet voor de belangen van het Wageningse studentenleven, legt de insteek van de campagne uit: “Tot nu toe wijzen Idealis, de universiteit en de gemeente naar elkaar als de partij waar we aan moeten kloppen voor een oplossing. Door deze campagne willen we laten zien hoe belangrijk deze kroegen zijn voor het Wageningse studentenleven, en willen we alle partijen weer aan tafel krijgen om te overleggen over de toekomst. Allereerst willen we duidelijkheid wat er gaat gebeuren met de huidige locaties. Wij gaan voor het openhouden van de kroegen,maar als er onverhoopt tóch een sluiting moet plaatsvinden, willen wij zoeken naar een alternatief die voor iedereen werkt. Zolang er geen serieus alternatief is moeten de kroegen in huidige vorm open blijven, zodat studenten onafgebroken een plek hebben waar ze samen kunnen komen.”

De drie veel bezochte kroegen, gelegen onder in de studentenflats Asserpark, Hoevestein en Dijkgraaf, zijn bij alle studenten bekend en geliefd. Drie kroegen vormen de enige studenten-horeca, waar alle studenten terecht kunnen zonder lid te hoeven zijn van bijvoorbeeld een studentenvereniging. Deze kroegen zijn de laagdrempelige plek waar alle studenten elkaar kunnen ontmoeten, drankje kunnen doen en bijpraten. Van Vuure: “De laatste jaren staat het mentale welzijn van studenten flink onder de aandacht, onderandere door COVID. Studenten van alle jaren en studies hebben behoefte aan deze onmisbare ontmoetingsplek buiten de collegebanken om elkaar te zien en te spreken. De drie kroegen zijn in die zin onmisbaar.”

De drie kroegen zijn ook nog eens de vaste uitvalsbasis voor studentenorganisaties zoals de talloze studie- en sportverenigingen, die geen eigen gebouw hebben om een feestje te organiseren of bij elkaar te komen. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Als magere alternatieven zijn genoemd ‘The Spot’, het studentencafé in één van de universiteitsgebouwen, of de horeca in de
binnenstad genoemd. The Spot is een leuke plek om met een paar vrienden een biertje te doen na college, maar absoluut geen geschikte plek voor grotere activiteiten van een studievereniging. Daarnaast hebben we in gesprekken met de gemeente gehoord dat de binnenstad allesbehalve zit te wachten op meerdere studentenfeesten per week. De drie kroegen zijn dus hard nodig: er zijn geen alternatieven.” aldus Van Vuure.

Wat wil Idealis? De nieuwe invulling is een vooraf te reserveren, gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Het doel hiervan is vereenzaming tegen te gaan en door middel van deze ruimtes de mogelijkheid te bieden met andere studenten in contact te komen. Bodyl Visser, voorzitter van De Bunker, de kroeg bij de flat Dijkgraaf, reageert: “Het worden ruimtes zonder ziel. Ik begrijp werkelijk niet dat Idealis dit een betere invulling vindt, dan de bestaande kroeg waar met regelmaat een feestje georganiseerd wordt, je naar binnen loopt en aan de bar gelijk andere studenten aan kunt spreken. In de toekomst komt het erop neer dat bijvoorbeeld een dispuut van een studentenvereniging via een bewoner, die ruimte reserveert voor eigen gebruik, en andere studenten zich hier niet meer welkom voelen. Deze nieuwe ruimtes, zoals Idealis wil, hebben geen bestuur, vrijwilligers of ander personeel. Als er niets georganiseerd wordt, maakt zo’n ruimte weinig verschil met de gemeenschappelijke ruimte of woonkamer die elke gang in zo’n flat al heeft. Het is de dood in de pot voor studentenleven.”

Naast drie bestaande kroegen bestonden in het verleden twee vergelijkbare kroegen in de Bornsesteeg en Rijnsteeg, de inmiddels gesloopte flat op de locatie waar nu studentencomplex Rijnveste staat. Oud-student Camiel van der Heiden studeerde van 1986 tot 1991 in Wageningen en herinnert zich de kroegen nog goed: “Het was heerlijk om ’s avonds, als je de hele dag hebt zitten blokken voor een tentamen, gewoon onder in je eigen flat even te kunnen ontsnappen aan een lange studiedag. Je liep de trap af en zat zo aan de bar, waar je altijd wel bekenden tegen kwam. Het zou doodzonde zijn als deze kroegen die al zo lang in Wageningen bestaan verdwijnen.”